Usein kysytyt kysymykset

Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa?
Järjestysnumeroa ja asumisoikeusasuntoa voi hakea 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka ei omista hakualueella tarvetta vastaavaa omistusasuntoa tai jolla ei ole riittävästi varallisuutta sen hankkimiseksi.
Miten haen asumisoikeusasuntoa?

Hae järjestysnumeroa ARAlta.  Kun sinulla on ARAn myöntämä järjestysnumero, tee asuntohakemus Aurinko Asoille verkkosivuillamme.

Järjestysnumeron hakeminen

A) ARAn järjestysnumeron hakeminen verkossa
Hae numeroa ARAn järjestysnumeropalvelusta, joka tulee käyttöön 1.9.2023.

  1. Kirjaudu palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi.
  2. Täytä numerohakemus.
  3. Maksa numerosta (9,20 euroa) verkossa.

Kun olet saanut numeron, voit tehdä asuntohakemuksen. Voit hakea asuntoa miltä
paikkakunnalta tahansa. Järjestysnumero on määräaikainen, ja se on voimassa kaksi
vuotta. Hakijalla voi olla vain yksi voimassa oleva ARAn järjestysnumero kerrallaan.

B) ARAn järjestysnumeron hakeminen paperilomakkeella

Järjestysnumeron voi hakea myös paperihakemuksella 1.9.2023 alkaen ARAlta.

  1. Tulosta ladattava lomake ARAn verkkopalvelusta tai nouda lomake valtion, kuntien ja asumisoikeusyhteisöjen palvelupisteistä.
  2. Lähetä hakemus ja maksukuitti numeron hakemisesta postitse ARAan.
  3. ARA lähettää sinulle järjestysnumeron postitse hakemuksesi käsiteltyään.

Numeron saatuasi tee asuntohakemus.

Miten varallisuus tai tulot vaikuttavat?
Saadaksesi asumisoikeusasunnon sinulla ei saa olla varallisuutta niin paljon, että voisit rahoittaa vähintään puolet hakemasi tai hakemaasi vastaavan asunnon käyvästä vapaasta hinnasta.  Käyvän vapaan hinnan määrittelyssä käytetään Tilastokeskuksen julkaisemia vanhojen osakeasuntojen toteutuneita kauppahintoja paikkakunnittain. Yli 55-vuotiailla ei ole varallisuusrajoja.
Onko asumisoikeusasuminen edullisempaa kuin vuokra-asuminen?
Asumisoikeusasukas maksaa kuukausittain omakustannusperiaatteen mukaista käyttövastiketta, joka tarkoittaa sitä, että käyttövastikkeilla voidaan kattaa omistajan menoja, jotka aiheutuvat asuntojen rakentamisesta, hankinnasta tai perusparantamisesta, asuntojen ylläpidosta tai hoidosta, varautumisesta perusparannuksiin, asumisoikeustalojen hallinnoinnista tai muusta vastaavasta hyväksyttävästä syystä.

Omakustannusperiaatteen lisäksi käyttövastikkeiden suuruutta voidaan verrata vertailuvuokraan. Käyttövastike ei saa olla paikkakunnalla käyttöarvoltaan samanveroisista huoneistoista yleensä perittäviä vuokria korkeampi. Asumisoikeusasunnoilta vaadittava laatutaso on usein jonkin verran aravavuokra- asuntoja korkeampi, sen sijaan asumisoikeustalojen saama valtion tuki on asumisoikeusasunnoissa pienempi kuin vuokra-asunnoissa.Vertailuvuokrataso ja omakustannusperiaate muodostavat yhdessä asumiskustannusten määräytymisen perustan asumisoikeusjärjestelmässä.

Voiko asumisoikeusasukasta irtisanoa?
Asumisoikeussopimus on periaatteessa elinikäinen. Talon omistaja ei voi irtisanoa asumisoikeussopimusta. Asumisoikeussopimuksen purkaminenkin on mahdollista vain poikkeustapauksissa. Talonomistajalle voi syntyä purkamisperuste, mikäli asumisoikeuden haltija laiminlyö esimerkiksi käyttövastikkeen maksun, luovuttaa huoneiston asumisoikeuslain vastaisesti tai viettää häiritsevää elämää. Asumisoikeuden voi luovuttaa perintönä eteenpäin.
Voiko asuntoa vaihtaa asumisoikeusyhdistyksen toiseen asuntoon?
Keskinäiset vaihdot asumisoikeusasunnoissa ovat mahdollisia ilman järjestysnumeroa. Muissa asumisoikeusasunnon vaihdoissa sen sijaan tarvitaan järjestysnumero. Omassa asumisoikeuskohteessa voi vaihtaa asumisoikeusasuntoa ilman järjestysnumeroa. Asumisoikeusasuntojen vaihdoissa ei enää tarkisteta vaihtajan varallisuutta.
Voiko asuntoa vuokrata edelleen?
Asumisoikeuden haltija voi vuokrata hallinnassaan olevan huoneiston määräajaksi ulkopuoliselle henkilölle tilanteessa, jossa haltija itse oleskelee toisella paikkakunnalla työn, koulun tai vastaavan syyn takia. Asumisoikeuden haltijan on ennen hallinnan luovuttamista kirjallisesti ilmoitettava asiasta yhdistykselle.  Pisin mahdollinen vuokra- aika on kaksi vuotta.
Saanko asuntoa itse remontoida?
Jos suunnittelet muutostöitä tai remonttia huoneistossa, ota etukäteen yhteyttä ja selvitä onko kyseessä perusparannukseksi (hyvitettävä) muutos vai täysin omakustanteinen remontti. Älä aloita töitä ennen hyväksynnän saantia. Perusparannushyvityksistä sovitaan etukäteen. Yhdistys voi myös asettaa ehtoja materiaalien valintaan sekä kyseessä voi olla valvottava remontti. Joissain tapauksissa muutokset voidaan kokonaan kieltää tai niille voidaan asettaa ennallistamisvelvoite. Muutostyölupaa haetaan isännöintitoimiston kautta sähköisesti.
Voiko asunnossa pitää lemmikkiä?

Kyllä voi. Vastaat kuitenkin itse lemmikkisi mahdollisesti aiheuttamista korjaustarpeista.

Mitkä asiat vaikuttavat vastikkeen nousuun?

Vastikkeet määräytyvät omakustannusperiaatteen mukaisesti, joka tarkoittaa sitä, että kun yhdistyksen taloutta hoidetaan hyvin ja kulut pidetään mahdollisimman pieninä niin ne heijastuvat vastikkeisiin. Asumisoikeuden haltija voi vaikuttaa vastikkeisiin esimerkiksi olemalla omatoiminen ja huolehtimalla kiinteistön hyvästä hoidosta yhdessä muiden asukkaiden kanssa. Vastikkeista päätetään vuosittaisessa yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa, kokouksessa, johon jokainen asumisoikeuden haltija on tervetullut osallistumaan.

Olen muuttamassa pois, miten toimitaan, ja missä vaiheessa asumisoikeusmaksu palautetaan tililleni?
Jollei talon omistaja kolmen kuukauden kuluttua luopumisilmoituksesta ole osoittanut uutta asumisoikeuden haltijaa, on se velvollinen lunastamaan asumisoikeuden. Asukkaalle palautetaan asumisoikeusmaksu rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna kolmen kuukauden sisällä. Lisäksi palautuksen maksussa voidaan huomioida kohtuulliset asukkaan tekemät parannustyöt, joista on ennakkoon sovittu.
Jos joku asia askarruttaa minua, enkä löydä siihen vastausta tästä listasta, niin mihin voin olla yhteydessä?

Voit olla yhteydessä joko isännöitsijään tai yhdistykseen. Ks. kohta yhteystiedot. Ohjausta ja neuvontaa saa myös ARA:lta.

Voinko jäädä jonoon

Vapautuvia asuntoja tarjotaan pienimmän järjestysnumeron omaavalle hakijalle. Jos et saanut hakemaasi asuntoa tai asuntoa ei ole vapaana haku hetkellä voit tehdä verkkosivujemme kautta myös avoimen hakemuksen, joka on voimassa 6 kk.

Kotisivut yrityksille: Mainostoimisto Kompassi